Marika Vansant

Marika Vansant, geboren te Mechelen in 1969, genoot in 2000 een 6-jarige opleiding keramiek aan de academie van Hove (België) onder leiding van Marieke Pauwels.Met haar eindwerk won ze haar 1ste prijs de “Henri Goyvaerts prijs 2006”.

Tot 2011 volgde Marika in het IKA te Mechelen de specialisatie jaren onder leiding van Bruno Vermeiren. Maar ook met begeleiding van Tine Dodion en Jan Marechal. Deze opleiding beëindigde ze met grote onderscheiding. Ze bleef in het IKA nog 3 jaar en startte in april 2015 haar eigen atelier.

Haar handelsmerk zijn haar prachtige Twisters.

Op de draaischijf krijgt de klei een eenvoudige vorm. Wanneer de klei lederhard is, wordt de vorm afgedraaid en spiraalsgewijs versneden. Tijdens het snijden maar ook tijdens het bakproces komen de linten in beweging. Dit geeft telkens een verrassend resultaat. Met behulp van snijdingen is er een beweging gecreëerd binnen een herkenbare vorm. Zo ontstaat er een balans tussen toeval en controle. Slechts weinig werken blijven over na een kritische selectie.

De Twisters van Marika zijn een harmonie van contrasten. Strakke sobere vormen draaien om naar sierlijke, ritmische linten die los komen van controle. Steeds op zoek naar evenwicht.

www.marikavansant.be

instagram @marikavansant

facebook @marika.vansant